Skip to main content

Hoe werkt EMDR

De therapeut brengt eerst met u in kaart welke ervaringen uit het verleden behandeld moeten worden. Hierbij hoeft u de gebeurtenis niet helemaal of tot in detail te vertellen. Het is te zien als het maken van een puntsgewijs, kort en krachtig plan van aanpak. Zo ontstaat een ‘lijst’ met nare herinneringen of een aantal clusters van verschillende nare herinneringen. De nare herinneringen worden één voor één behandeld.

Na selectie van de eerst te behandelen herinnering gaat de therapeut deze herinnering als het ware met u ‘klaarmaken’ om verwerkt te worden. U vertelt de herinnering van begin tot eind zoals het in uw geheugen opgeslagen is en kiest u dan het meest spanningsvolle beeld. De therapeut stelt dan nog enkele korte vragen aan u.

Dan gaat u zich concentreren op het geselecteerde herinneringsbeeld, de bijbehorende gedachte, emotie en de locatie van het gevoel in uw lichaam. Tegelijkertijd krijgt u een afleiding aangeboden. Vaak een lampje die u met de ogen moet volgen van rechts naar links en terug. Deze afleiding zorgt er samen met de blootstelling aan het nare herinneringsbeeld voor dat uw brein de nare herinnering -alsnog- op een goede manier kan verwerken. Soms wordt een tril-apparaat gebruikt om het werkgeheugen optimale afleiding te geven.

U zult merken dat het op den duur steeds makkelijker wordt om naar het herinneringsbeeld te kijken. De voorheen nare en zeer gevoelige herinnering wordt uiteindelijk een meer neutrale herinnering, die gewoon net als alle andere herinneringen deel uitmaakt van uw verleden. Lees meer over behandelduur


EMDR-apparaat

U volgt een lampje met de ogen van rechts naar links en terug. Deze afleiding zorgt er samen met de blootstelling aan het nare herinneringsbeeld voor dat uw brein de nare herinnering -alsnog- op een goede manier kan verwerken.

Behandelplan

Intakegesprek en behandelplan

In het eerste gesprek (intakegesprek) brengt de therapeut met u in kaart wat uw klachten zijn en uw hulpvraag is. Wanneer u en de therapeut beide van mening zijn dat een intensieve traumabehandeling de (eerst) aangewezen behandeling is, wordt er een plan van aanpak gemaakt en een behandelovereenkomst ingevuld en getekend. Vervolgens wordt er samen met u een planning gemaakt ten aanzien van de therapie.

Behandelduur

Het exacte aantal benodigde sessies is afhankelijk van verschillende zaken. Onder andere natuurlijk de hoeveelheid ingrijpende ervaringen die u heeft meegemaakt, maar ook leeftijd, snelheid waarmee u informatie verwerkt en de eventuele aanwezigheid van huidige stress en/of andere problemen spelen hierbij een rol. Het aantal benodigde sessies is vooraf niet geheel te voorspellen. De therapie is klaar als u en de therapeut samen vinden dat de therapie als afgerond beschouwd kan worden. Mocht de therapie eerder klaar zijn dan verwacht, dan wordt de behandeling afgesloten. De verblijfsfaciliteit blijft uiteraard desgewenst ter beschikking voor u.

Praktische informatie omtrent het weekend

Op de dag wanneer de weekendbehandeling start kunt u zich vanaf half 9 's ochtends melden op het verblijfsadres. De eigenaresse zal u ontvangen, rondleiden en voorzien van de eerst nodige informatie. Zoals eerder genoemd wordt het ontbijt en de lunch verzorgd. Voor het diner kunt in de omliggende dorpen terecht. De verschillende eetgelegenheden zijn met de auto bereikbaar (dichtstbijzijnde eetgelegenheden zijn op 4 km afstand). Mocht u zelf uw eten mee willen nemen, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn een koelkast en magnetron beschikbaar.

De therapieblokken zijn dagelijks van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. De therapie vindt plaats in een ruimte op het terrein waar u verblijft.


"Eerst kon ik niet geloven dat dit zou helpen, maar het werkt echt!"